Hoe weet u of uw naaldvoerder aan vervanging toe is? - Besurgical

Hoe weet u of uw naaldvoerder aan vervanging toe is?

Josefine Van Lancker

Hoe weet u of uw naaldvoerder aan vervanging toe is?

Een naaldvoerder is een essentieel instrument voor elke arts die wonden moet hechten. Met een naaldvoerder kunt u de hechtnaald stevig vasthouden en door de huid leiden, zonder dat de naald kantelt of wegglijdt. Maar net zoals elk ander instrument, kan een naaldvoerder slijten door het veelvuldig gebruik. Een versleten naaldvoerder kan uw werk bemoeilijken en zelfs de kwaliteit van uw hechtingen beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren of uw naaldvoerder nog in goede staat is, en hem te vervangen indien nodig.

Maar hoe kunt u zien of uw naaldvoerder versleten is? Hier zijn enkele tips om u te helpen:

  • Kijk naar het profiel in de bekken: De bekken van de naaldvoerder zijn uitgerust met een profiel van ribbels, puntjes, driehoekjes of andere vormen, die bedoeld zijn om de naald goed te grijpen. Dit profiel kan echter afslijten door de wrijving met de naald. Als u merkt dat het profiel glad of afgevlakt is, of dat er stukjes metaal ontbreken, dan is uw naaldvoerder versleten en moet u hem vervangen.
    Naaldvoerder met TC bek
  • Test de sluiting van de bekken: De bekken van de naaldvoerder moeten goed op elkaar aansluiten als u het instrument sluit. Er mag geen speling of opening zijn tussen de bekken, want dat kan ervoor zorgen dat de naald niet goed vastzit. Als u twijfelt, kunt u een stukje papier tussen de bekken klemmen en kijken of het papier makkelijk loskomt of scheurt. Als dat zo is, dan is uw naaldvoerder versleten en moet u hem vervangen.

  • Controleer de veerkracht van de handvatten: De handvatten van de naaldvoerder moeten voldoende veerkracht hebben om het instrument gemakkelijk te openen en te sluiten. Als de handvatten te slap of te stijf zijn, dan kan dat wijzen op een probleem met de veer of het scharnier van de naaldvoerder. Een slecht functionerende naaldvoerder kan uw hand vermoeien en uw precisie verminderen. Als u merkt dat de handvatten niet meer goed werken, dan is uw naaldvoerder versleten en moet u hem vervangen.

Een goede naaldvoerder is gemaakt van roestvast staal en kan jarenlang meegaan, mits goed onderhouden. Het is belangrijk om uw naaldvoerder regelmatig te reinigen en te steriliseren volgens de voorschriften van de fabrikant. Ook kunt u kiezen voor een naaldvoerder met speciale extra harde profielplaatjes in de bekken, gemaakt van wolfraamcarbide ofwel Tungsten-Carbide (TC). Deze instrumenten worden vaak aangeduid met de toevoeging "TC" en zijn optisch te onderscheiden doordat de handvatten of ogen van een goudkleurige coating zijn voorzien. Een TC-naaldvoerder gaat langer mee dan een gewone naaldvoerder en biedt een betere grip op de naald.

Ontdek hier ons gamma aan naaldvoerders.

laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd