Onderhoud chirurgische instrumenten (smeren)

Hoe onderhoud ik mijn chirurgische instrumenten? 8 tips voor de privé praktijk.

Josefine Van Lancker

Reinigen en steriliseren van Chirurgische en medische instrumenten, 8 tips voor in de privé praktijk. 

Download de PDF ---> HIER <---

Ziet u vuil, aanslag, vlekken of putjes verschijnen in uw instrumenten na verloop van tijd? Dit kan u voorkomen door een aantal zaken in acht te nemen bij het schoonmaken en steriliseren van uw instrumentarium. Zo blijven ze langer scherp en bruikbaar !

 

1.     Reiniging: gebruik gedestilleerd water of specifiek product voor instrumenten reiniging

 Reinig je instrumenten zo snel mogelijk na gebruik, en bij voorkeur met gedestilleerd water of een special instrumenten reiniger (Bv: Safe4 Triple Enzyme Instrument Cleaner). Bloedresten, vet, fysiologisch water, kraantjeswater, etc. bevatten allen mineralen en met name Chloride ! Het is deze Chloride die voor corrosie (roest of aantasting) zorgt op uw instrumenten.

2.     Reinig ook nieuwe instrumenten vóór eerste gebruik


Tijdens het productieproces van nieuwe instrumenten wordt gebruik gemaakt van vetten / oliën, indien deze niet eerst worden verwijderd kan dit zorgen voor vlekken of afzetting tijdens de eerste sterilisatie.

3.     Manuele reiniging vs ultrasone reiniging


Naast het handmatig reinigen van uw chirurgische instrumenten kan er ook worden gekozen voor machinale reiniging door middel van een ultrasoon reiniger (bv: Sonorex RK100).

Deze laatste heeft doorgaans de voorkeur boven handmatige reiniging. Door de automatische procesvoering en verminderde invloed van de menselijke factor.

4.     Reiniging: scharnierinstrumenten openen

Reinig scharnierinstrumenten in geopende toestand (zoals bv scharen en naaldvoerders). Zo kan er een maximale reiniging plaatsvinden en verminderd het risico op spanningscorrosie !

 

5.     Drogen: Droog uw instrumenten na reiniging

Het is belangrijk uw instrumentarium grondig te drogen na elke reiniging. Bij opdroging (aan de lucht) neemt de concentratie van chloriden toe waardoor de kans op corrosie opnieuw stijgt.

6.     Controleer uw instrumenten


Voor u overgaat naar de sterilisatie is het belangrijk de instrumenten te controleren. Zijn ze volledig schoon, werken de scharnieren nog naar behoren,… ?

7.     Vóór sterilisatie: onderhouden en smeren van scharnieren

Het onderhouden en smeren van scharnieren van uw instrumenten doet u best vóór het sterilisatieproces en dit met een hittebestendige smeerolie of spray. Dit zorgt ervoor dat de bewegende delen van uw instrument in topvorm blijven. (zie afb van slijtage van scharnieren)
Een anti-roest spray kan ook gebruikt worden om het risico op corrosie te minimaliseren.
Voor het smeren van scharnieren raden we smeerolie of spray aan bv. Instru Care, deze is hittebestendig tot 200°C. Ook de anti-roest spray is hittebestendig (bv: RS-spray) en kan dus veilig gebruikt worden bij alle sterilisatie methodes.

8.     Sterilisatie van uw chirurgische en medische instrumenten


Welke techniek u ook gebruikt (hete lucht of stoom), plaats opnieuw uw instrumenten zo dat de lucht of stoom maximaal kan steriliseren. Liefst scharnieren open of maximaal in de eerste tand van de vergrendeling.

Een aangepaste instrumentendoos is aan te raden voor het correct opbergen en bewaren van uw sets. Hierin kan u ook gebruik maken van een antislip bescherm matje, zodat de instrumenten niet rond schuiven in de doos. Dit kan schade veroorzaken en opnieuw corrosie in de handwerken. 
 

Download de PDF ---> HIER <---

Voer jij operaties uit? Koop je zelf je chirurgisch materiaal in?

Best lastig, want zonder advies verlies je al snel het overzicht.

Je verliest tijd met het doorzoeken van het internet en uiteindelijk blijf je je maar irriteren aan die botte schaar.

Als operatieverpleegkundige heb ik mij verdiept in alles omtrent chirurgische instrumenten. Ik snuiter zelf graag in die catalogen.

Ik maakte zelf een webshop, waarin ik het overzichtelijk probeer te maken. 

Maar neem gerust contact op, indien je geen tijd hebt of gewoon hulp nodig hebt.

Trefwoorden:

Reinigen is het verwijderen van zichtbaar vuil en (on)zichtbaar organisch materiaal.
Desinfecteren is het vrij maken van ziekteverwekkende micro-organismen.
Steriliseren is het geheel vrij maken van levensvatbare micro-organismen.
Corrosie: Onder corrosie verstaat men in het algemeen een van het oppervlak uitgaande onherstelbare beschadiging door omgevingsinvloeden als bijv. media met een kritisch chloridegehalte (bloed, oplossingen met keukenzout enz.).
Putcorrosie: roest in de vorm van kleine ‘putjes’.
Spanningscorrosie: scheuren of breuken thv scharnieren, ontstaan door het steriliseren onder hoge spanning (door het volledig sluiten van het scharnier van een instrument)
Chloriden: Zouten uit zoutzuur komen o.a. als natriumchloride en kaliumchloride, bijv. opgelost in water of bloed voor. Keukenzout en regenereerzout bestaan uit natriumchloride, dat ook het hoofdbestanddeel van fysiologische zoutoplossingen is.

laat een reactie achter

Let op: reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd